MariaDB Galera Cluster is een open-source multi-master databasesysteem dat is gebaseerd op de MariaDB-server. Het is ontworpen om een hoog beschikbare en schaalbare databaseoplossing te bieden voor bedrijven die behoefte hebben aan betrouwbaarheid en snelle datatoegang.

Galera Cluster maakt gebruik van een synchronisatietechnologie genaamd Galera, die het mogelijk maakt om meerdere MariaDB-servers te koppelen in een cluster. In een Galera Cluster kunnen alle nodes (servers) gelijktijdig lezen en schrijven, waardoor het een echte multi-master configuratie is. Dit betekent dat elke node kan fungeren als een actieve databaseknooppunt en wijzigingen kan doorvoeren die automatisch worden gerepliceerd naar alle andere knooppunten in het cluster.

Het belangrijkste voordeel van MariaDB Galera Cluster is de hoge beschikbaarheid die het biedt. Als een node in het cluster uitvalt, kunnen de andere nodes de taak overnemen en blijft de database operationeel zonder onderbrekingen. Dit zorgt voor continuïteit van de dienstverlening en minimaliseert de impact van storingen op het systeem.

Daarnaast biedt Galera Cluster ook horizontale schaalbaarheid. Nieuwe nodes kunnen eenvoudig aan het cluster worden toegevoegd om de totale rekenkracht en opslagcapaciteit te vergroten. Deze schaalbaarheid maakt het mogelijk om de databasecapaciteit te vergroten naarmate de behoeften van het bedrijf groeien, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Een ander belangrijk kenmerk van MariaDB Galera Cluster is de snelle replicatie van gegevens. Door gebruik te maken van een geoptimaliseerde synchronisatiemethode kunnen de wijzigingen die op een knooppunt zijn aangebracht, snel en efficiënt worden gerepliceerd naar alle andere knooppunten. Dit minimaliseert de vertragingen en zorgt ervoor dat alle knooppunten in het cluster altijd up-to-date zijn.

MariaDB Galera Cluster biedt ook ondersteuning voor transacties en ACID-conformiteit (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability), wat betekent dat de database betrouwbare en consistente gegevensintegriteit biedt, zelfs in een gedistribueerde omgeving.

Kortom, MariaDB Galera Cluster is een geavanceerd databasesysteem dat zorgt voor hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid en snelle replicatie van gegevens. Het is een krachtige oplossing voor bedrijven die een betrouwbare en schaalbare database-infrastructuur nodig hebben om aan hun groeiende behoeften te voldoen.