UNMS (Unified Network Management System) is een netwerkbeheerplatform ontwikkeld door Ubiquiti Networks, een bekend merk in de netwerktechnologie. Het is specifiek ontworpen voor het beheren en monitoren van netwerkapparatuur, zoals routers, switches, access points en andere netwerkapparaten die door Ubiquiti worden geleverd.

UNMS biedt een gecentraliseerd beheerplatform waarmee gebruikers hun netwerkinfrastructuur efficiënt kunnen configureren, bewaken en onderhouden. Het stelt netwerkbeheerders in staat om alle aangesloten apparaten in hun netwerk op één plaats te beheren, waardoor het gemakkelijk wordt om wijzigingen door te voeren, firmware-updates uit te voeren en prestaties te controleren.

Een van de belangrijkste kenmerken van UNMS is de mogelijkheid om apparaten op afstand te beheren. Het maakt gebruik van een cloudgebaseerde architectuur, waardoor gebruikers hun netwerkapparatuur vanaf elke locatie met internettoegang kunnen beheren. Dit is vooral handig voor netwerkbeheerders die verantwoordelijk zijn voor het beheer van netwerken op meerdere locaties.

Met UNMS kunnen gebruikers gedetailleerde statistieken en monitoringinformatie verkrijgen over hun netwerkapparaten. Ze kunnen de prestaties, het bandbreedtegebruik, de verbindingssnelheid en andere relevante statistieken in realtime volgen. Dit stelt gebruikers in staat om de netwerkstatus te bewaken, problemen snel te identificeren en proactief actie te ondernemen om de netwerkprestaties te optimaliseren.

Naast het beheer en de monitoring biedt UNMS ook mogelijkheden voor configuratieback-ups, firmwarebeheer en alarmeringen. Gebruikers kunnen configuratieback-ups maken om te zorgen voor herstelbaarheid in het geval van storingen of onbedoelde wijzigingen. Firmware-updates kunnen eenvoudig worden beheerd en toegepast op meerdere apparaten tegelijk. Alarmeringen kunnen worden geconfigureerd om gebruikers op de hoogte te stellen van eventuele storingen, kritieke gebeurtenissen of andere belangrijke netwerkgebeurtenissen.

UNMS is ontworpen met het oog op schaalbaarheid en ondersteunt zowel kleine netwerken als grootschalige implementaties. Het biedt ook integratiemogelijkheden met andere beheersystemen en hulpprogramma’s van Ubiquiti, zoals het beheersysteem voor draadloze netwerken (WISPs) en het video surveillance systeem (UVC).

Kortom, UNMS is een krachtig netwerkbeheerplatform waarmee gebruikers hun Ubiquiti-netwerkapparatuur efficiënt kunnen beheren, bewaken en onderhouden. Het vereenvoudigt het beheer van netwerken op verschillende locaties en biedt gedetailleerde inzichten in de netwerkprestaties, waardoor gebruikers de controle hebben over hun netwerkinfrastructuur.