Wazuh is een open-source platform voor beveiligingsbewaking en bedreigingsdetectie dat is ontworpen om organisaties te helpen hun IT-infrastructuur te beschermen tegen beveiligingsinbreuken en bedreigingen. Het biedt een uitgebreid scala aan functies, waaronder loganalyse, bestandsintegriteitscontrole, systeem- en netwerkmonitoring, compliance-auditing en meer.

Het belangrijkste doel van Wazuh is het bieden van real-time inzicht in de beveiligingsstatus van een organisatie door het verzamelen, analyseren en correleren van beveiligingsgegevens van verschillende bronnen, zoals logbestanden, systeemgebeurtenissen en netwerkverkeer. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en detectieregels kan Wazuh verdachte activiteiten en afwijkingen in het systeemgedrag identificeren, waardoor organisaties proactief kunnen reageren op mogelijke bedreigingen.

Een belangrijk onderdeel van Wazuh is de mogelijkheid om beveiligingslogs van verschillende bronnen te verzamelen en te analyseren, waaronder besturingssystemen, applicaties, databases, firewalls en meer. Het biedt een gestandaardiseerde en gecentraliseerde aanpak voor logbeheer, waardoor het gemakkelijk wordt om verdachte patronen en gebeurtenissen te identificeren. Bovendien biedt Wazuh mogelijkheden voor forensische analyse en incidentrespons, waardoor beveiligingsteams snel kunnen reageren op beveiligingsincidenten en bedreigingen.

Wazuh heeft ook een sterke focus op compliance en biedt vooraf geconfigureerde regelsets en rapportagefunctionaliteiten om te voldoen aan verschillende beveiligingsstandaarden en regelgevingen, zoals PCI-DSS, HIPAA en GDPR. Dit stelt organisaties in staat om hun beveiligingsstatus te evalueren en te voldoen aan de vereisten van specifieke regelgevingen.

Een ander belangrijk aspect van Wazuh is de schaalbaarheid en flexibiliteit. Het kan worden geïmplementeerd op verschillende omgevingen, waaronder on-premises, cloud en hybride omgevingen. Bovendien is het platform modulair opgebouwd, wat betekent dat het kan worden uitgebreid en aangepast aan de specifieke behoeften van een organisatie.

Wazuh wordt ondersteund door een actieve en groeiende community van gebruikers en ontwikkelaars. Het is gebaseerd op open-source technologieën, zoals Elastic Stack (voorheen bekend als ELK Stack), en biedt uitgebreide documentatie en ondersteuning om gebruikers te helpen bij de implementatie, configuratie en optimalisatie van het platform.

Kortom, Wazuh is een krachtig open-source platform voor beveiligingsbewaking en bedreigingsdetectie, dat organisaties helpt bij het identificeren en reageren op beveiligingsinbreuken en bedreigingen. Met zijn uitgebreide functies, schaalbaarheid en focus op compliance, is Wazuh een waardevolle

tool voor het verbeteren van de beveiliging van IT-infrastructuur en het beschermen van gevoelige gegevens.